Nieuws van de BIN-coördinator

Kerst en oud & nieuw, ook feest voor inbrekers.

 
Laten we beginnen met het goede nieuws. Ook dit jaar zijn het aantal woninginbraken in de gemeente ‘s-Hertogenbosch weer gedaald ten opzichte van vorig jaar. Normaal is december een maand waarin inbrekers veel toeslaan. In deze bijzondere tijden zijn meer mensen thuis met de feestdagen dan in voorgaande jaren. Bovendien wordt er veel meer thuis gewerkt. Inbrekers hebben daarom, zo lijkt het, minder kans om rustig hun gang te gaan bij een inbraak.

De voorzitter van de stichting Nationale Inbraak Preventie, Coen Staal, denkt echter dat we ons niet rijk moeten rekenen: “Juist als meer huizen bewoond zijn, vallen de lege huizen extra op. Inbrekers zijn altijd op zoek naar de zogenaamde ‘makkelijke prooien’, dat zijn woningen waar overduidelijk geen mensen in aanwezig zijn én waar je niet heel veel moeite hoeft te doen om in te breken.”

Wat doe je er tegen?
“De allerbeste manier om inbrekers jouw woning voorbij te laten gaan, is zorgen voor goede sloten. Uit onze onderzoeken blijkt dat mensen denken dat een stevig slot wel voldoende zal zijn om een inbraak te voorkomen en dat hun sloten wel oké zijn. In zeker 30 tot 40% blijkt dat echter niet het geval te zijn. Maar waar let je op als je geen sleutelspecialist bent? Daarvoor ga je online op zoek naar tips en adviezen over betere beveiliging van alle soorten deuren of ramen. Die vind je eenvoudig op www.inbraakmislukt.nl”, aldus Staal.

Zorg bij afwezigheid in ieder geval voor een bewoonde indruk. Dus niet 1 of 2 lampjes aan, maar gewoon als het donker wordt alle lampen aan laten gaan die je normaal gesproken ook aan doet. Goede beveiligingscamera’s (die ook in donkere omstandigheden voor goed beeld kunnen zorgen) hebben een afschrikkende werking en helpen mee om inbrekers weg te houden. Houd er rekening mee dat de meeste inbraken tijdens de feestdagen tussen 17.00 en 22.00 uur worden gepleegd.
 
Verdachte situatie? Bel 112
Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. Jij kent jouw buurt het beste, als je iets niet vertrouwt, is dat meestal niet voor niets. 60% van de aanhoudingen voor een woninginbraak zijn op heter daad. En 80% daarvan begon met een melding van een alerte burger.

We gebruiken cookies om je de beste ervaring op onze website te bieden.  Meer info