Van: Mike van der Geld 
Datum: 4 februari 2022 om 09:38:14 CET
Aan: Mike van der Geld; Spoorzone <Spoorzone@s-hertogenbosch.nl>
Onderwerp: Position paper Spoorzone ‘s-Hertogenbosch: De Brede Binnenstad; motor van de koploper

Met trots stuur ik u het ‘position paper’ voor de Spoorzone: “De Brede Binnenstad; motor van de koploper”.

Deze is recent door het college van B&W van de gemeente ’s-Hertogenbosch vastgesteld.

Brede Binnenstad: we gaan voor goud!

De Spoorzone is een dynamische omgeving dat zich kenmerkt door ontwikkeling en transformatie. Stadsmakers zijn hier al een tijd bezig met ruimte voor ontmoeting, cultuur, groen, water, wonen en werken. Dit zie je terug in kenmerkende ontwikkelingen als Paleiskwartier, Innovatie Kwartier, Bossche Stadsdelta, EKP-terrein Noord en knooppuntontwikkeling Station.

Nu zetten we een volgende stap door de Spoorzone én de historische binnenstad samen te laten gaan tot één bruisend stedelijk gebied van Den Bosch: de Brede Binnenstad. Het college heeft de richting voor de verdere ontwikkeling van de Brede Binnenstad op een rij gezet.

In het Position Paper “Brede Binnenstad: motor van de koploper” staat hoe we dit voor ons zien en welke rol de Spoorzone hierin speelt.

Toekomstbeeld maken we samen realiteit

Onze ambitie uitspreken is één stap, om deze waar te maken is de volgende stap. Dit doen we samen met verschillende partners voor verschillende doelen. Het spreekt voor zich dat we ook samen met inwoners en lokale initiatiefnemers mogelijkheden verkennen.

Bijvoorbeeld met het ministerie van BZK als het gaat om de randvoorwaarden om verdere verdichting met wonen en werken te kunnen realiseren, met het Waterschap Aa en Maas als het gaat om bij de Bossche Stadsdelta meer water te kunnen bergen door verruiming van de Dieze.

Het station van Den Bosch is na Utrecht CS het grootste overstapstation. Voor de ontwikkeling van een nieuw station ’s-Hertogenbosch met toegevoegde stedelijke functies werken we samen met het ministerie van I&W, NS en ProRail en natuurlijk de Provincie.

Bossche krachten
’s-Hertogenbosch doet het goed. We willen deze krachten gebruiken om de stad Den Bosch verder te ontwikkelen tot een bruisend stedelijk gebied met nieuwe woningen, nieuwe banen bij innovatieve bedrijven, ontmoeting, cultuur, groen en water.

Zo staan we bekend als een gastvrije en bourgondische stad. Bosschenaren vinden hun eigen stad de beste om in te leven. Uit Duits onderzoek blijkt dat Den Bosch de leefbaarste stad van Europa is. Dat betekent dat we een populaire stad zijn om te wonen. Daar geven we graag ruimte voor en daarom bouwen we. Ons bouwtempo ligt hoog en dat willen we graag zo houden.

Onze binnenstad is genoteerd als de top van Nederland als het om economische veerkracht gaat. Dat hebben we bijvoorbeeld te danken aan de talloze ondernemers. We zijn dé Cultuurstad van het Zuiden. Bosschenaren vormen het visitekaartje van onze stad.

Ik kijk er naar uit om deze ambities in de Spoorzone ’s-Hertogenbosch samen met u vorm te geven en stel het op prijs als u dit Position Paper in uw netwerk kunt verspreiden en uitdragen.

Met vriendelijke groet,

Mike van der Geld

wethouder

Duurzaamheid, Leefomgeving en Cultuur

We gebruiken cookies om je de beste ervaring op onze website te bieden.  Meer info