Aanpassing APV: lachgas en nepdrugs Wijk: Gemeente ’s-Hertogenbosch Geplaatst door: Gemeente | 10-03-2022
Berichttype: Informatie
 
Iedere gemeente heeft een Algemene Plaatselijke Verordening. Daarin staat de regelgeving rond veiligheid en openbare orde. Denk bijvoorbeeld aan waar je in het openbaar alcohol mag drinken of met een groepje op straat mag hangen.
 
De APV wordt zo nu en dan aangepast. Zodat de regels aansluiten bij ontwikkelingen van die tijd. In ’s-Hertogenbosch gebeurde dat in februari. Een van de regels gaat over wat we noemen openlijk gebruik. Waar dat eerst vooral ging om soft- en harddrugs, voegen we daar aan toe gelijkende waar. Denk dan aan nieuwe middelen zoals lachgas en nepdrugs. Deze zijn toegevoegd aan de APV zodat er nu een juridische basis om tegen op te treden door politie en handhaving. Gebruikers riskeren een boete van €100.
 
Gezondheidsrisico’s drugs
De risico’s van verschillende soorten verdovende middelen, worden vaak onderschat, en geven altijd risico voor iemands gezondheid. De laatste tijd zien we landelijk een toename van o.a. het gebruik van lachgas. Gebruik heeft vaak allerlei negatieve gevolgen. Zoals verkeersongelukken, risico’s voor de eigen gezondheid en (geluids-)overlast voor de omgeving.
Naast handhaven, werken we ook samen om uitleg te geven over deze risico’s. Dat doen we samen met politie, Novadic-Kentron en PowerUp073. Zo is het goed over de risico’s met jongeren in gesprek te gaan. En er op scholen aandacht aan te besteden.
Burgemeester Mikkers: “Iedereen wil prettig en veilig kunnen leven. Het gebruik van drugs heeft een sterke en negatieve invloed. Op de gezondheid van gebruikers oud en jong. En ook de omgeving kan er goed last van hebben. Daarmee zijn er dus ook zorgen. Bij ouders, naasten en inwoners. Om die risico’s voor iedereen te verminderen, maken we in ’s-Hertogenbosch gebruik van de noodzaak deze nieuwe middelen toe te voege aan de APV”.
 
Melding maken?
Heb je vragen over drugsgebruik of maak je je zorgen om iemand? Bel dan met de Advies & Informatie medewerkers van verslavingszorginstelling Novadic-Kentron, telefoonnummer 073-689 90 90.
 
Overlast?
Voor deze en andere zaken kunt u digitaal een melding doen via https://www.s-hertogenbosch.nl/meldpunt.
U kunt ook via de BuitenBeter app met uw smartphone een melding doen. Bel naar (073) 615 55 55 om uw melding telefonisch door te geven.

We gebruiken cookies om je de beste ervaring op onze website te bieden.  Meer info