Heb je nog een mooie muur vrij?

Dát had Stephan de Laat niet durven dromen. Vrijwel alle bewoners van de flat aan de Copernicuslaan stemden enthousiast in met een gigantische wandschildering op de kopgevel. Hij is er maar wat blij mee. ‘Een kippenvelproject!’


Begin april werd wijkbeheerder Stephan benaderd door Jan-Henk van Ieperen van Kings of Colors. “Over vier weken zou de Braziliaanse straatkunstenaar Pixote Mishu naar Nederland komen. Of ik misschien nog een mooie muur vrij had?” Dat liet Stephan, zelf groot liefhebber van graffiti en streetart, zich geen twee keer zeggen. “We moesten snel schakelen: hoe en waar konden we dit realiseren? We kwamen uit op de gevel van de eerste flat aan de Copernicuslaan, nog geen tweehonderd meter van de Paardskerkhofweg, waar Kings of Colors in 2013 hun eerste festival beleefde. Toen ik de gekozen plek aan Jan-Henk kon melden, zei hij: “Ik krijg er kippenvel van, terug in de bakermat Boschveld!”

Leuk en spannend
“Maar allereerst wilden we dat de bewoners er achter zouden staan. Met uitleg en het ontwerp zijn we alle deuren langsgegaan. Ik was heel benieuwd: zou zo’n project ook aanslaan bij ouderen? Gelukkig troffen we vooral enthousiasme. Veel bewoners kwamen kijken bij de voorbereidingen, zoals het plaatsen van een hangbrug en het voorbewerken van de muur, en vooral toen de kunstenaar zelf in actie kwam. Ze vonden het leuk en spannend.

Verder moest er het nodige geregeld worden. De stad heeft al diverse schilderingen van de ‘Kings’, zoals op afvalcontainers en de bekende silo’s op de Tramkade, maar nog niet van deze omvang: 150 vierkante meter! Dat vroeg om een nieuw soort vergunning. De gemeente had er geen ervaring mee, dus we hebben samen de regels opgesteld, ook dat verliep verrassend soepel. “

Feestelijk
Op 10 mei werd de oplevering feestelijk gevierd. Burgemeester Jack Mikkers en zelfs de Braziliaanse ambassadeur waren aanwezig. Een aantal bewoners kreeg een bloemetje en een exclusieve print van de kunstenaar voor hun hulp. De burgemeester ziet meer van dit soort ‘community art’ wel zitten, zo zei hij!

We gebruiken cookies om je de beste ervaring op onze website te bieden.  Meer info